Total Pageviews

Cherating - Day 1

Trip Cuti Sekolah - Tanjung Inn Cherating, Malaysia


Sabtu - 25.03.2017


Sempena cuti sekolah ni, kitorang ambil kesempatan pergi short trip ke Cherating. Pergi weekend sebab wife aku tak nak ambil cuti tahun. Cuti tahun simpan untuk trip oversea dan raya saje.

Pilih Cherating sebab teringin nak makan makanan pantai timur. Jarak tidak terlalu jauh dan perjalanan tidak terlalu lama. Tambahan aku tak pernah datang ke Cherating lagi. Wife aku dah pernah datang. Itu pun masa dia bujang ikut family day company lamanya.


Bertolak dari rumah lebih kurang pukul 8.30 pagi. Lepas settlekan hal sikit terus gerak menuju ke Cherating. Alhamdulillah perjalanan lancar. 

Kitorang berhenti di R&R Temerloh untuk berehat sekejap. Dah alang-alang sampai sini tak sah kalau tak pekena patin tempoyak dan nasi putih. Wife aku pulak hanya makan dim sum untuk alas perut saje. Nak simpan ruang untuk makan di Kemaman nanti. Wife aku tak makan ikan sungai. Jadi aku layan sorang saje.

Kepala je yang ada. Badan tengah masak lagi.

Selesai makan, kitorang sambung semula perjalanan menuju Kemaman. Keluar exit Chukai. Terus waze Nasi Kerabu Awie. Sekali sampai kedai tutup. Check balik kat google, sabtu kedai tutup. Melepas. 

Lepas tu terus pergi ke Pasar Kemaman nak makan nasi dagang. Sampai kedai dah tutup. Pagi saje ada. Pakcik kedai sebelah tu kata nasi dagang kedai tu memang sedap terbaik. Tanya kat pakcik tu lagi mana nasi dagang sedap area sini. Pakcik tu suggest pergi kedai nyamuk dan dia bagi direction bagaimana nak ke kedai tu. 

Kedai tu nampak gelap saje. Sampai di kedai nyamuk, pakcik kedai tu kata baru saje tutup. Bukak semula petang nanti. Melepas lagi nak makan. Dah agak buntu sedikit sebab semua kedai yang nak diterjah dah tutup.

Terus google cari tempat makan menarik di Kemaman. Ramai kata sedap makanan di Kedai Ani Selera Kampung. Tapi memandangkan waktu tu dah pukul 2 petang, kitorang tak pergi sebab dikhuatiri makanan banyak yang dah habis. Sia-sia saje datang.

Banyak juga gerai jual nasi ayam kukus. Tapi aku tak berapa nak sangat. Mungkin dah biasa sangat kat KL kot. Akhirnya, kitorang decide pergi ke Warung Aziz Satar. Di warung ni ada jual pelbagai jenis makanan selain daripada sata. 





Aku makan nasi dagang. Wife aku makan laksam. Dua-dua makanan tu rasa biasa saje. Takde istimewa sangat.

Panas kedai ni

Nasi dagang dan laksam biasa je. Sotong celup tepung tu sedap.

Lepas makan kitorang tapau sata, pulut panggang dan otak-otak untuk bawak ke resort. 



Selesai beli terus gerak menuju ke Tanjung Inn Cherating, Malaysia untuk check in. Perjalanan dari Kemaman ke Cherating hanya ambil masa lebih kurang 15 minit saje. Sampai di Tanjung Inn terus check in dan masuk bilik. 


Relaks dan sejukkan badan sekejap sementara tunggu waktu asar. Lepas solat asar baru kitorang keluar jalan menuju ke pantai.



Cuaca hari tu agak panas. Bila panas, pemandangan laut agak cantik juga. Dengan langit biru menjadikan warna laut juga biru. 




Ramai juga orang di pantai sebelah sedang bermandi-manda. Kitorang jalan-jalan sambil tengok apa yang ada di sebelah sana. 




Ramai juga mat salleh dan minah salleh lepak di area pantai ni.




Ada kedai makan, kedai cenderahati, tempat sewa ATV dan aktiviti laut lain.

Bola sepak pantai

Pakcik jual ais krim

Pelampung untuk disewa

Set BBQ untuk disewa dan baju-baju

Pergi masuk kedai makan nak lepak minum-minum sekejap. Nampak ada menu maggi ketam. Menarik. Bila order ketam takde pulak katanya. So kitorang hanya order air kelapa. 


Tapi tunggu punya tunggu tak dapat juga air kelapa. Hari dah dekat nak senja, jadi kitorang cancel order tadi. Terus balik ke resort semula.



Sampai bilik rehat, bersihkan badan dan lepak sekejap sementara tunggu maghrib. Lebih kurang pukul 8.30 malam kitorang baru keluar untuk makan malam.

Terus tuju ke Warung Awang Ikan Bakar. Hanya 5 minit dari resort. Sampai saje di kedai makan tu dah ramai orang. Penuh juga. Hanya dua meja saje kosong. 


Kitorang terus ambil sotong, ikan kerapu dan lala. Kemudian order sayur kailan dan air. Lama juga tunggu makanan siap. Lebih kurang sejam juga. Makanan sampai terus pulun. Rasa masakannya pada aku kurang sedap, biasa-biasa je. Tak seperti yang digembar gemburkan dalam internet. Tapi harga ok juga. Agak murah pada aku.


Selesai makan terus balik ke resort. Perut dah kenyang, mata pun dah mengantuk, so ape lagi, masing-masing terus tertido. Sambung hari ke-dua.    

No comments:

Post a Comment