Total Pageviews

Penang - Day 1

Trip JJCM - Nasi Kandar Deen Jelutong, Wonderfood Musuem Penang, Penang Road Famous Teochew Cendol, Nasi 7 Benua & Pasembur


Sabtu - 26.08.2017


Trip ni merupakan sempena sambutan ulangtahun perkahwinan kami yang ke 12 tahun. Cepat masa berlalu. Dah 12 tahun kami hidup bersama. Bermacam-macam pengalaman pahit, manis dan susah senang dirasai bersama. 

Sebenarnya ada beberapa perancangan trip dibuat untuk menyambut ulangtahun perkahwinan kami pada awal tahun hari tu. Tapi disebabkan beberapa faktor kami terpaksa membatalkan niat membeli tiket flight. Sedih juga bila dikenang melepaskan harga tiket yang agak murah pada waktu itu. 

Bila keadaan kembali pulih, cuba juga riki-riki tiket flight. Tapi malangnya semua mahal belaka. Rasa tak berbaloi langsung kalau nekad nak beli juga. Dan akhirnya, beberapa minggu sebelum tarikh ulangtahun aku putuskan pergi ke Penang untuk aktiviti jalan-jalan cari makan.


Seawal pukul 7 pagi kami bertolak menuju ke Penang. Alhamdulillah perjalanan lancar walaupun di beberapa tempat kenderaan agak banyak. Sekitar pukul 12.15 tengahari selamat sampai di Penang. Sesampai di Penang hujan renyai sudah mulai turun menyambut kedatangan kami.



Tempat pertama kami terjah kali ini di Penang ialah Nasi Kandar Deen, Jelutong. Alhamdulillah dapat parking tidak jauh dari kedai. Kemudian aku terus cari meja sesudah sampai di kedai. Manakala wife aku beratur untuk ambil makanan.


Masa kitorang sampai kedai sememangnya sudah penuh. Pengunjung yang beratur waktu tu tak terlalu ramai. Tapi lepas wife aku beratur terus line semakin panjang. Alhamdulillah dipermudahkan bagi kami. 

Sampai giliran, wife order dua pinggan nasi kandar dengan lauk ayam goreng dan satu lagi ayam kari. Tak lupa juga sayur bendi, telur dadar dan papadam. Air minuman pula hanya order air siram limau. Rasa kuah campuran kari untuk nasi kandar di sini tidak dinafikan memang sedap. Recommended.

Peha takde time ni. Sedih!

Memandangkan masa masih banyak dan tema trip kali ini adalah makan, makan dan makan, maka selepas selesai makan kami terus menuju ke Penang Wonderfood Museum


Sebenarnya kami takde buat apa-apa itinerary pun. Semuanya main terjah bergantung pada masa dan apa yang terfikir di kepala. Tiket masuk muzium bagi pemegang mykad ialah RM15.00 untuk dewasa.


Penang Wonderfood Museum merupakan satu-satunya muzium di dunia yang mempamerkan pelbagai jenis makanan dan memaparkan budaya pemakanan penduduk tempatan di Penang khususnya dan secara amnya penduduk Malaysia. Muzium ini terletak di dalam bangunan kolonial tahun 1940 di Georgetown. 


Semua model hyper-realistik di dalam muzium ini dibuat oleh pemilik muzium iaitu Sean Lao yang menggunakan teknik replikasi makanan dari Jepun. Sesiapa yang pernah pergi ke Jepun pasti ada melihat replika makanan yang dipamerkan di hadapan kedai-kedai makan di sana. Jadi teknik yang sama digunakan untuk semua pameran makanan di muzium ini.


Muzium ini terbahagi kepada tiga bahagian. Bahagian pertama atau zone info mempamerkan lebih daripada 100 jenis makanan jalanan (street food) yang popular.



Serta makanan tradisional penduduk Malaysia iaitu Melayu, India, Cina dan Peranakan.




Turut menampilkan replika patung-patung kecil tentang bagaimana penduduk tempatan makan pada hari biasa termasuk sarapan pagi di gerai nasi lemak tepi jalan, bubur gaya cina untuk makan tengahari dan roti canai serta teh tarik di gerai mamak.

Sarapan pagi di gerai nasi lemak

Makan tengahari bangsa cina dulu

Warung mamak yang sentiasa menjadi pilihan

Gerai nasi campur untuk makan tengahari


Lepak di kedai mamak pada malam hari


Yee sang pada malam tahun baru cina

Turut dipamerkan makanan yang dihidang di atas meja dalam beberapa situasi di luar kebiasaan untuk pengunjung mengambil gambar mengikut imaginasi masing-masing.

Makanan yang terbiar dan berkulat

Situasi hura hara

Makanan terbang

Black and white


Beraneka manisan

Bahagian kedua atau zone wow pula memaparkan replika gergasi makanan yang menjadi tumpuan dan tarikan besar di kalangan penduduk tempatan dan pelancong. Makanan wajib cuba semua orang.

Pasembur

Mee kari

Nyonya mee kari

Sate

Selesai menjelajah di tingkat bawah, kami naik ke tingkat 2 pula. Kali ini kita boleh mengimbau kembali suasana kegiatan jual beli makanan waktu dulu-dulu di bahagian 'time tunnel'. 





Secara jujurnya melihat replika di 'time tunnel' ini sangat mengusik di jiwa. Teringat kehidupan kami masa kecil. Rindu zaman itu walaupun kehidupan waktu itu tidak sesenang sekarang.

Kanak-kanak riang bermain guli


Bakar lemang sebelum raya


Suasana di pasar malam


 Pasar malam paling di nanti ketika dulu

Makanan termahal di dunia juga turut dipamerkan di muzium ini. Sebahagian makanan dan ruangan ini diselaputi dengan emas 24 karat. Oleh sebab itu, ruang ini di jaga oleh seorang penjaga dan sentiasa di awasi dengan CCTV. 


Setiap makanan mahal itu semua ada tertera harga sekali. Emas pada makanan tu boleh dimakan. Orang ada ada saje yang mampu makan makanan ni semua. Kita rakyat marhean hanya mampu tengok replika saje. 




Di bahagian ketiga atau zone pendidikan pula pengunjung boleh lihat yang makanan harian kita juga boleh dijadikan sebagai hasil seni.

Monalisa

Selain itu, zone pendidikan juga cuba mendidik pengunjung dan memberi kesedaran tentang bagaimana pilihan makanan tertentu boleh memberi kesan negatif kepada alam sekitar dan kesihatan. 

Bagi pengemar shark fin soup, sanggupkah anda melihat kesannya?!

Kandungan gula setiap makanan

Tidak lupa juga kesedaran pada semua tentang pembaziran lebihan makanan. Di negara kita sangat mewah dengan makanan. Sehingga kebanyakkan daripada penduduk Malaysia mendapat penyakit berpunca daripada pemakanan dan merupakan salah satu punca kematian. 



Di negara miskin seperti di beberapa negara di benua Afrika contohnya mati akibat kebuluran disebabkan ketiadaan makanan. Jadi sebelum membuat sebarang pembaziran beringatlah.



Tidak dinafikan terdapat banyak gerai, kedai dan restoran makanan di negara kita. Dengan ekonomi yang merundum dan kesibukan urusan harian menjadikan gerai makanan muncul bagai cendawan tumbuh selepas hujan. Setiap gerai, kedai dan restoran makanan ini semua tetap ada customer mereka sendiri. Ditambah dengan kuasa viral di media sosial, sedikit sebanyak memeriahkan lagi industri makanan di negara kita.


Walau negara kita sangat mewah dengan makanan, namun masakan orang yang tersayang yang di masak di rumah adalah makanan yang paling sedap dan terbaik di dunia.



Selesai menyaksikan semua pameran di muzium ini, kami terus terjah ke tempat makan ke dua untuk trip ini iaitu Teochew Cendol famous tu yang terletak di Penang Road. Kami park kereta di tempat letak kereta berbayar tak jauh dari kedai cendol tu. Sekali masuk RM3.00.


Uncle ni dari Thailand

Masa kami sampai tak panjang sangat queue. Sebab makan di situ, jadi hanya order lepas tu dorang akan hantar ke meja. Ada disediakan meja dalam kedai tak jauh dari stall cendol. 



Selain cendol ada juga makanan lain yang dijual di sini antaranya char kuew tiaw left handed, rojak buah dan asam laksa. Semua ni yang halal punya. Kami hanya makan cendol saje dan rasa cendolnya sememangnya sedap dan tidak terlalu manis.

Masak char keuw tiaw pun kidal ok!

Lepas makan, sebelum gerak ke tempat lain, kami ambil gambar kawasan sekitar sekejap. Makin ramai pelanggan yang datang beratur untuk beli cendol. Nasib baik waktu kami sampai line tak begitu panjang.

Memandangkan jam ketika ini masih pukul 4 lebih lagi, kami ambil keputusan untuk ke destinasi makan-makan yang ke tiga iaitu Laksa Tempurung di Teluk Kumbar. Gerai ni agak jauh sedikit dari Penang Road tadi. Tapi selagi ada masa kita terjah saje.

On the way nak ke laksa tempurung, di kawasan Bayan Lepas ke atas kelihatan awan hitam yang menandakan hujan lebat akan turun. Memang betul. Sampai berhampiran laksa tempurung tu hujan sangat lebat. Akhirnya kami batalkan niat makan laksa. Takut tak selesa nanti sebab gerai kot. Ditambah dengan hujan lebat.

Jadi kami tukar destinasi makan ke tiga ke Nasi 7 Benua di Koo Boo Cafe, Bayan Lepas. Jarak tak berapa jauh sangat. Kebetulan sampai hujan sudah mulai reda. Cara makan di sini self service. Kena pergi ke counter nasi kemudian ambil lauk apa yang kita nak. 



Nasi 7 benua ni adalah campuran dari 7 jenis nasi iaitu nasi putih, nasi lemak pandan, nasi tomato, nasi hujan panas, nasi minyak, nasi lamuni dan nasi kacang. Wife aku ambil lauk ayam masak merah. Aku hanya ambil ayam goreng. Kemudian kami tambah dengan lauk dalca dan papadam. Rasanya memang sedap. Recommended.


Hari sudah menghampiri maghrib, jadi selesai makan kami putuskan menuju ke hotel penginapan untuk malam ini iaitu di Cititel Express Hotel di Lebuh Noordin, George Town. Harga untuk satu malam RM126.20 termasuk tax. Book terus melalui hotel website.



Selesai urusan check-in, lepak sekejap di bilik kemudian kami keluar semula meneruskan misi makan untuk kali ke empat hari ini iaitu Pasembur di Gurvey Drive. Dulu masa datang ke Penang kami makan pasembur di Padang Kota. Kali ini nak cuba pula di Gerai Famous Disco Pasembur. Gerai ni pernah popular dan tular di internet dengan gelaran pasembur menari. Sekarang dah tak menari lagi. Sodih den.




Lepas makan kami terus balik ke hotel. Letih satu hari berjalan dan makan. Selesai urusan peribadi terus tido. Kita sambung hari kedua.



No comments:

Post a Comment